

Tussen 1988 en 1992 heeft Staatsbosbeheer 42 bevers in de Biesbosch uitgezet. Dat dit een groot succes is geworden is algemeen bekend, en om dit met eigen ogen te mogen aanschouwen blijft toch voor mij nog altijd een groot voorrecht.
Afgelopen weekend ben ik met Frank(zaterdag) en Marco de Paauw(zondag) de Brabantse Biesbosch in geweest en de aanwezigheid van bevers kon je overal waarnemen. Omgeknaagde bomen, takken ontdaan van hun bast en burchten(denk dat ik er al met al zo’n stuk of 10-15 gezien heb) waren vrijwel overal te zien. Volgens officiele cijfers zijn er in de Biesbosch in totaal zo’n 60 burchten en zo’n 150 bevers en op basis van onze waarnemingen zou je bijna zeggen dat het er meer moeten zijn.
Met enige regelmaat zien wij bevers maar vrijwel altijd rond de schemering en in het water. Uit het water hebben we ze nog niet veel waargenomen. Afgelopen zondag was dat anders. We waren even uit de boot gegaan en zagen vrijwel gelijk een bever op de kant. Hij was zeer ontspannen en we hebben hem een behoorlijke tijd kunnen waarnemen.
Uiteraard heb ik er ook foto’s van gemaakt maar compositorisch ben ik er niet tevreden over. De directe omgeving was een grote “takkenzooi”. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik de foto’s in de electronisch prullenbak deponeer ! Een belangrijk onderdeel van foto’s is emotie en dat hebben die foto’s voor mij volop.
De komende weken zullen wij weer regelmatig in de Biesbosch te vinden zijn. De lente nadert (gelukkig) snel en ik kijk alweer uit naar bloeiend speenkruid, spindotters en oranjetipjes. En misschien..heel misschien lukt het dan dit keer wel om een bever te fotograferen zoals ik het verleden jaar vanuit de boot gezien heb..takken knagend omringd door dotterbloemen.
De bovenstaande foto’s tonen 1 van de beverburchten die wij waargenomen hebben en de bever die wij op de kant aantroffen, maar later “klassiek” in het water gefotografeerd hebben.
Gerard
Geen opmerkingen:
Een reactie posten