Frank Jordan is medewerker van:

woensdag 11 juni 2008

Maaibeleid ??




De afgelopen week zijn wij een paar keer naar de Elzen in Dordrecht geweest. Een bosgebied(je) in de Polder Dordtse Biesbosch onder beheer van Staatsbosbeheer.

Rond deze tijd van het jaar zijn wij daar vaak te vinden aangezien het een uitstekende plek is om libellen en vlinders te fotograferen. Dat wil zeggen…de laatste jaren eigenlijk alleen maar libellen..de vlinderstand loopt er de laatste jaren schrikbarend snel terug.

Een aantal jaar geleden vond je er nog regelmatig allerlei vlinders zoals icarusblauwtjes, bonte zandoogjes, dagpauwogen, atalanta’s, distelvlinders, koolwitjes en gehakkelde aurelia’s maar dit jaar bleef dat tot nu toe beperkt tot een enkel koolwitje, gehakkelde aurelia en dagpauwoog. Icarusblauwtjes hebben we er al een aantal jaren niet meer gezien. We hebben al lange tijd het vermoeden dat dat ondermeer te maken heeft met het maairegiem dat Staatsbosbeheer er onderhoudt.

Libellen is een heel ander verhaal gelukkig. Daar lijkt het ieder jaar beter mee te gaan en op 1 plek binnen de Elzen vinden we ieder jaar een meer dan behoorlijke concentratie libellen. We zoeken altijd rond de tijd dat ze een rustplek voor de nacht opzoeken en vonden er dit jaar minstens 30 oeverlibellen, enkele bruine glazenmakers en keizerlibellen. Iedere keer is het weer genieten en aangezien het plekje ook nog eens een van de meest bloemrijke gebieden binnen de Elzen is biedt het volop mogelijkheden om mooie foto’s te maken. Zo’n stukje natuur…hoe klein het ook is…laat goed zien hoe mooi nederlandse natuur kan zijn.

Ik wil al enige tijd niet alleen mooie macro-opnames van libellen maken maar ook iets meer van hun opgeving in de foto’s uit laten komen. Ik heb daarvoor een nieuwe lens van Tokina gekocht – de Tokina AT-X Pro DX 35mm 2.8. Deze lens is pas net uit en bij uitstek geschikt voor het soort opnames dat ik wil maken…en bovenal ook nog eens prima geschikt voor landschapfotografie. Ik heb deze lens prima uit kunnen proberen en ook nog enkele landschapfoto’s gemaakt in de Elzen(compositorisch niets waard – puur gemaakt om de lens te testen) en ik moet zeggen, hij bevalt mij uitstekend.

Afgelopen maandagavond had ik samen met Jeroen van Meggelen afgesproken weer naar de Elzen te gaan en bij aankomst vonden wij een zeer onaangename verrassing. Het hele gebiedje was compleet kaalgemaaid. In de gehele omgeving waren de saaie brandnetelranden netjes overeind gebleven maar het mooie bloemrijke gebiedje was weggevaagd. Ik was echt kwaad en droevig tegelijkertijd. Dit heeft toch niets met verantwoord maaibeleid te maken. Buiten dat dit niet de meest geschikte tijd om te maaien is (lijkt erop dat veel instanties/ gemeenten dat nog steeds niet begrijpen) is het helemaal fout om alles compleet kaal te maaien. Selectief maaien en gedeelten van biotopen intact houden zorgt ervoor dat rupsen/poppen kunnen overleven en leefgebied in stand blijft. Je zou toch denken dat instanties als Staatsbosbeheer dat zouden moeten weten..en het bovenal de moeite waard vinden een insectenvriendelijk maaibeleid te hanteren.

De volgende dag heb ik contact opgenomen met de beheerder van de Elzen en mijn verbazing/teleurstelling uitgesproken over dit maaibeleid. Ik moet eerlijk zeggen dat het een goed gesprek was en had de indruk dat hij niet op de hoogte was van van de bijzondere waarde van dit gebiedje binnen de Elzen. Heb hem gevraagd het maaibeleid bewuster af te stemmen op het behoud van insecten en hij heeft mij toegezegd dit te bespreken. Tevens aangegeven dat wij beiden graag als vrijwilligers hier een bijdrage aan zouden willen leveren . Vlinders en libellen zijn de laatste jaren een ware passie van ons geworden – en niet alleen op fotografisch vlak. De Elzen als vlinder/libellen reservaat zou prachtig zijn ! Ik hoop van harte dat hier iets mee gedaan wordt.

Dit keer dus maar 3 foto’s bij de blog. 2 Fotografisch minder interessante foto’s. De eerste voor en de tweede na het maaien. Nummer 3 is een opname van een gewone oeverlibelle gemaakt in dit gebiedje…met een Nikon D200 en de nieuwe Tokina 35mm lens..een absolute aanrader trouwens.

Gerard

dinsdag 3 juni 2008

Een weekendje Drente.





We hadden alles ruim van tevoren gepland en hadden 2 trekkershutten op camping Vledders te Schipborg in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa gereserveerd. Dit alles om samen met 3 andere natuurfotografen van het NFD het landschap en zijn flora en fauna in beeld te brengen. Prachtig weer was ons deel, dus perfecte omstandigheden om er een feestje van te maken.

Het eerste gebied was het Oudemolensche Diep, beheerd door Staatsbosbeheer en onderdeel van de Drentsche Aa. Een nat grasgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren Hier zijn o.a. weidebeekjuffers, icarusblauwtjes, haften, meikevers, brede orchis en landschappen gefotografeerd.

Daarna naar Kampsheide, een geheime tip voor juffers en libellen, die dan ook ruim aanwezig waren. Ook vonden we daar een plaag aan spannerrupsen. Verder is het veenpluis prachtig in beeld gebracht. Na de avondmaaltijd nog even naar het Balloërveld om de viervlek mooi vast te leggen in zowel groothoek als macro.

De Gasterse Duinen, ten noordwesten van Gasteren, bestaan uit een bijzonder gevarieerd heide- en stuifzandgebied op een grote dekzandrug, ingeklemd tussen twee takken van het Drentse Aa systeem. Hunebedden liggen maar zelden in zo'n markante Drentse omgeving als het hunebed in dit terrein. Ideaal om eens wat te fotograferen dus. Na wat boomlandschappen eens kijken of we groentjes konden vinden, en ja hoor die vlogen daar rond. Niet veel maar genoeg om een beeldje te kunnen schieten. Verder werd er nog een adder en witsnuit libellen gezien, en de geboorte van een viervlek vastgelegd.

Het enige – kleine - minpunt van dit weekend was de plaag aan knutjes/midges, venijnige kleine steekvliegjes. Deze zijn door het mooie voorjaar vooral s’ochtends vroeg in grote wolken aanwezig. Niets helpt en ze zijn overal, om gek van te worden, maar…je moet wat over hebben voor een mooie foto.

Verder is het terras van herberg De Fazant te Oudemolen aan te bevelen, goed eten en drinken voor fotografen die hun hobby 17-18 uur per dag beoefenen. Met goed gezelschap en mooie omstandigheden is succes altijd verzekerd.

Frank