Frank Jordan is medewerker van:

maandag 21 mei 2007

Wind in de duinen



Zaterdag 19 mei, met de NFD (Natuur Fotografen Drechtsteden) op excursie naar de Tenellaplas. De Tenellaplas ligt in de duinen van Voorne bij Oostvoorne en is een gebied wat uitermate geschikt is voor het fotograferen van vlinders, libellen, juffertjes en bloemen. Vertrektijd is 4 uur want wie weet zitten insecten mooi onder de dauw maar wat vooral belangrijk is ze zitten dan netjes stil. Maar dit jaar treffen we het wat minder dan andere jaren, windkracht 6, zwaar bewolkt maakt het niet gemakkelijk. Maar er worden toch juffertjes, vliegen, bloemen, kevers enz gevonden en tussen de windvlagen in gefotografeerd. 2 uur later komt dan toch de zon door en worden er nog blauwtjes (Icarus of bruin blauwtje moeten we even determineren) en de gevlekte orchis op de chip gezet.

Je kunt deze dagen nooit plannen, je hoopt dat je libellen uit hun larve kruipend kunt fotograferen, wat twee jaar achter elkaar lukte maar dit jaar waren er bijna geen libellen te zien. Ze noemen dit de zomerdip, een periode tussen twee golven in, de eerste golf vlinders/libellen zijn alweer verdwenen en het is weer wachten op de volgende geboortegolf. Dit jaar door het warme voorjaar allemaal aan de vlotte kant. Het belangrijkste is blijf nooit in je bed liggen (clubgenoten) want omdat elke periode anders is bouw je een mooie collectie op. Bij ons clubje is standaard fotograferen al lang niet meer genoeg, er moet een extra dimensie in de foto zitten. Ik ben benieuwd wie dat deze keer gelukt is.

Nog even iets compleet anders, normaal sluiten we een dergelijke excursie leuk af op een terrasje met een drankje en een stuk appeltaart. Maar dit keer had de plaatselijke uitbater waarschijnlijk ruzie met zijn vrouw of zo, hij smeedt alles op de tafel en was ronduit onbeschoft. Helaas is dat de laatste tijd meer gewoonte als uitzondering in de Nederlandse horeca.

zaterdag 5 mei 2007

Een vroege zomer



We hebben het voorjaar eigenlijk overgeslagen, er is meer sprake van een vroege zomer. Klimaat verandering? de meningen lopen hierover uiteen. De ene specialist zegt dat het een normaal verschijnsel is, de andere houd het op de klimaatverandering. Zelf denk ik dat we met z'n alle niet zo lekker bezig zijn en dat het voor de generatie na ons problemen gaat opleveren. En laten we daar eens rekening mee houden.

Hoe is het buiten, wat kom je tegen, zijn er veranderingen. Zeker door toedoen van het zeer warme weer (het ene record na het andere) is de natuur over het algemeen een week of twee/drie vroeger dan andere jaren. Bloemen zoals spindotter, speenkruid en pinksterbloem stonden eerder en staan langer. Vlinders, juffertjes, libellen en nog veel meer insecten waren er eerder dan andere jaren en dat heeft weer effect op vogels. Die hebben voor hun jongen bepaalde insecten en rupsen nodig, hopelijk komen ze niet te laat. Verder is het veel en veel te droog ook dat laat zijn sporen na. De natuur heeft gelukkig veerkracht, heel veel veerkracht, de komende maanden gaan we eens goed in de gaten houden wat de invloeden zijn en zullen dit op ons blog laten zien.

Ons vaste gebied om te fotograferen is de Sliedrechtse Biesbosch (Dordrecht) een prachtig gebied dat altijd anders is. Na een tijdje eens andere natuurgebieden gefotografeerd te hebben in vooral Nederland zijn we nu weer bezig onze thuishaven te fotograferen. En wat een genot spelende bevers, prachtige bloemen, het oranjetipje en geaderd witje (vlinders) en juffertjes. We zijn weer in ons element en kunnen dit gelukkig delen met clubgenoten (Natuur Fotografen Drechtsteden) en bezoekers zoals VNF-West.